3 programska jezika koja deca mogu da nauče

Digitalizacija
Logiscool
27. sep. 2022.

Danas, pošto digitalizacija postaje sve raširenija u svim oblastima našeg života, nije retkost da se podučavakodiranje za decu. Ali da li znate koje alate deca mogu da koriste da uspešno nauče kako da kodiraju? Kratak odgovor su programski jezici.

Programski jezici: ono što verovatno znate o njima je da su komplikovani za usvajanje. Stoga sledi pitanje: kako deca mogu da savladaju njihovu efikasnu primenu prilikom kreiranja sopstvenih kompjuterskih igrica ako su ovi programski jezici tako teški? Da li je to magija? Da, jeste, ali u Logiscool-u znamo čaroliju i kako da naučimo magičnokodiranje za decu!

grupa dece ispred laptopa sa trenerom

Šta su programski jezici?

Programski jezici su razni setovi instrukcija za komunikaciju sa računarom. Kroz programske jezike, ljudi mogu da se učine sebe razumljivim za svoje računare. Ako želite da napišete računarski program, prvo biste trebali naučiti odgovarajući programski jezik.

Iako se programski jezici razlikuju od uobičajenih ljudskih jezika i uglavnom se koriste za komunikaciju sa računarima, stručnjaci za programiranje mogu komunicirati jedni s drugima koristeći ove posebne kodove.

Programski jezici pretvaraju slova, brojeve i znakove u nizove koji nisu razumljivi laicima, u kodove koji su očigledan način komunikacije sa računarom.

Težine programskih jezika su raznolike: neki od njih su adekvatni čak i za učenje kodiranja za decu. Učenici u Logiscool-u mogu naučiti i složene programske jezike (Python, C#, itd.), međutim, ovi programski jezici zahtevaju predznanje koje deca mogu steći naletnjim kampovima, na semestralnim vanškolskim kursevima ili na radionicama programiranja.

dečaci ispred laptopa kodiraju

Programski jezici za decu

Programski jezici poput Pythona ili C#, sastoje se od brojeva, slova i znakova u nizu koji su strukturirani prema određenoj logici i metodi. Glavna poenta programiranja je razumeti ove metode i različite načine razmišljanja o tome kako konstruisati program. Kada jasno vidite kako to funkcioniše, možete lako primeniti znakove i raditi programiranje.

Stoga, kada je reč o podučavanju kodiranja za decu, prvi korak je otkrivanje te "magije" programerske logike i "prevođenje" na njihov jezik na zabavan način.

U Logiscool-u, poseban programski jezik, StageScript (Javascript optimizovan za obrazovne svrhe), koristi se na posebnoj obrazovnoj platformi, Scoolcode, na 3 različita nivoa za podučavanje dece kodiranju. Prvi nivo, BLOX, idealan je za upoznavanje čak i najmlađih (deca starija od 6 godina) sa osnovnim principima programiranja. Pomoću vizuelnih građevinskih blokova BLOX, deca mogu savladati osnovne principe programiranja i postati sposobna da kodiraju svoje računarske igre. Kroz zabavne i praktične zadatke, ovaj proces učenja im se čini kao zabavna igra, a ne kao komplikovana vežba u učionici.

Kada se deca osećaju prijatno koristeći BLOX nivo, mogu produbiti svoje znanje. Sledeći korak u StageScriptu naziva se MIX. Na ovom nivou, kodiranje za decu se podučava na jedinstven način: kombinacija vizuelnih građevinskih blokova i tekstualnog programskog jezika može se videti na ekranu. Treći nivo StageScripta je TEXT, gde se koristi samo pojednostavljeno tekstualno programiranje.

Sa dobro strukturiranim nastavnim planom i programom Logiscool-a, podučavanje kodiranja za decu postalo je stvaran i ostvariv cilj. Do tinejdžerskih godina, deca su spremna da nauče tekstualne programske jezike kao što su Python, C#, ako su počeli da uče osnovne principe programiranja u svojoj 6-9. godini.

Međutim, u Logiscool-u kažemo da nikada nije kasno da se počne sa učenjem programiranja! Deca u uzrastu od 12-14 godina takođe mogu početi da uče programiranje sa vizuelnim BLOX-om. Budući da starija deca verovatno imaju dublje prethodno znanje iz IT-a, uvodna "poglavlja" će za njih biti mnogo kraća.

deca gledaju laptop računare
Najbolji programski jezici za decu

StageScript

Ovo je jezik Javascript optimizovan za obrazovne svrhe od strane Logiscool-a kako bi se deca naučila osnovama programerske logike, kao što je navedeno gore. Koristi se na posebnoj obrazovnoj platformi, Scoolcode, na 3 nivoa: BLOX, MIX i TEXT. Kada dostignu TEXT nivo, deca mogu preći sa pojednostavljenog programskog jezika na "prave" programske jezike.

Python

Uprkos svojoj starosti (više od 20 godina), i dalje je jedan od najpopularnijih tekstualnih programskih jezika, čak i kada se uči kodiranje za decu. To je open-source programski jezik koji je lako integrisati sa veb uslugama, mašinskim učenjem, dubokim učenjem, aplikacijama i, što je najvažnije, strukturama podataka.

Primena Pythona omogućava kreiranje 2D slika, 3D animacija i video zapisa. Čak i nauka ima koristi od ovog programskog jezika: Abacus i FreeCAD takođe koriste Python, a njegova popularnost neprestano raste. Zbog svoje svestranosti i jednostavnosti, Python je odličan izbor za učenje kodiranja za decu.

dve devojčice se smeju i gledaju u tablet

C# (C-oštar)

Veoma popularan programski jezik među decom je C#. Nije ni čudo: C# je jedan od jezika koje razumeju Unity i Godot, dva velika game engine-a. Sa Unity i Godot-om deca mogu da programiraju svoje 2D ili 3D računarske igre. C# je objektno-orijentisan programski jezik koji je odličan alat za učenje kodiranja za decu.

U Logiscool-u, obrazovanje se zasniva na dobro strukturiranoj metodi i neprestano se razvija u skladu sa povratnim informacijama dece i njihovih roditelja. Glavni koncept ove metode je da deca mogu naučiti i najkomplikovanije stvari ako se primenjuju odgovarajući, zabavni "jezik" i alati.

Deca u Logiscool-u mogu savladati nauku programiranja na letnjim kampovima, vanškolskim kursevima ili radionicama. Da li su vaša deca spremna za najbolji program kodiranja za školski raspust ili za najbolje vanškolske časove tokom školske godine? Dozvolite nam da ih naučimo kako da kreiraju svoje računarske programe i igre! Za više informacija kliknite ovde: www.logiscool.com