Kako NASA-ina najnovija misija na Marsu može da promeni našu budućnost

Kodiranje i tehnologija
Logiscool
20. apr. 2021.

Kao deo poslednje misije NASA na Mars, novi rover nazvan Izdržljivost (Perseverance) je sleteo na Crvenu planetu 18. februara ove godine, nakon putovanja sa Zemlje, dugačkog skoro sedam meseci. Nakon sletanja, poslao je nekoliko neverovatnih slika i podataka sa mesta sletanja.

Izdržljivost rover je robot sa šest točkova koji je težak oko 1,025 kilograma. Ima sedam instrumenata, dva mikrofona i ukupno 23 kamere. Opremljen je sa bušilicom koja sakuplja važne uzorke nekih kamenja koji su najinteresantniji za istraživanje i stavlja ih sa strane u ,,cache" na površinu Marsa. U budućnosti misije, ti uzorci će se vratiti na Zemlju kako bi ih naučnici analizirali u laboratoriji koristeći specijalne instrumente, inače prevelike da se ponesu na Mars.

Misija takođe pruža mogućnost da se sakupi znanje i koristi tehnologija za izazove budućih ljudskih ekspedicija na Mars. Ovo uključuje i testiranje metode za proizvodnju kiseonika na Marsu i saznanje kako prašina, vremenski i drugi uslovi okoline mogu da utiču na astronaute kada budu radili na Crvenoj planeti u budućnosti.

crvena površina Marsa

Nakon nešto više od mesec dana na Marsu, rover Istrajnost nije pronašao znakove ranije postojećeg života na planeti, ali stene pronađene na mestu sletanja pokazuju znakove da su ih oblikovali vetar i voda.

Ako Istrajnost uspe da pokaže konkretne naučne rezultate tokom planirane 2 godine života ove misije, to bi moglo poslužiti kao veliki iskorak za istraživanje Marsa. Mogli bi se potvrditi prethodni nalazi vode, metana i organskih materija i pružiti više dokaza o ranijem životu i nastanjivosti. Takođe, ova misija će služiti kao priprema za buduće ljudske misije u narednih nekoliko decenija.

Strastvenom timu Istrajnost trebalo je mnogo godina rada da se ova misija ostvari. Mnoga naučna polja morala su biti integrisana u takav uspešan tim i vidimo da su ne samo fizika, geologija i astronomija, već i inženjerske nauke odigrale veliku ulogu u sastavljanju tako komplikovane mašine kao što je rover Istrajnost. Načini kretanja rovera i rada njegovih robotskih ruku, ili funkcionisanje njegovih senzora, planirani su i izvedeni od strane namenskih stručnih sistema i mašinskih inženjera koji u svom radu uveliko koriste programiranje, robotiku i posebne računarski kontrolisane metode simulacije. Bez njih, ova misija ne bi bila uspešna.

Današnja deca su sutrašnji astronautski inženjeri

Iako naša deca još uvek nisu spremna za misije NASA-e kao što je Istrajnost, uvek možemo da ih inspirišemo na raznim naučnim poljima koje NASA profesionalci praktikuju svakog dana. Logiscool je spreman da zapali rakete interesovanja za decu i lansira ih ka njihovim budućim vazduhoplovnim karijerama sa našim uzbudljivim petodnevnim dnevnim i onlajn kampovima! Odličan početak je naš kamp Minecraft Mars misija, gde deca mogu da se oprobaju u inženjerstvu na Crvenoj planeti u kompjuterski simuliranom okruženju. Logiscool robotički kampovi kao što su Lego, mBot ili Cozmo kampovi su za planiranje robotizovanih oruđa za svemirske letelice u budućnosti. Intenzivni programerski kampovi i drugi kampovi povezani sa kodiranjem, kao što su naši Kodu 3D, Android aplikacije ili kampovi veštačke inteligencije, otvaraju nove buduće mogućnosti za decu, da planiraju i izvršavaju programe pokrenute na bilo kojoj mašini, uključujući i one svemirske. Priuštite svom detetu deo svemirskog inženjeringa sa nama! Više informacija o našem širokom spektru kampova za programiranje i digitalnu pismenost za buduće astronautske inženjere možete pronaći ovde: https://www.logiscool.com/rs/programs/camps