Ako je vaše dete zainteresovano za robotiku: sve što treba da znate o tome

Kodiranje i tehnologija
Logiscool
27. sep. 2022.

Robotika: oblast nauke koja deluje futuristički, međutim, ona je deo čovečanstva skoro ceo vek. Prvi robot je predstavljen 1939. godine, na Svetskom sajmu. Godine 1961. prvi industrijski robot počeo je da radi. Evolucija robotike rapidno se ubrzava. Stoga veliko pitanje čeka odgovor: da li vredi deci da uče robotiku?

Odgovor je definitivno da, jedina pitanja su: gde, kada i kako? U okviru vanškolskog kursa ili na kampu? Ili bi robotika trebalo da postane deo nastavnog plana i programa? Pročitajte činjenice i formirajte svoje mišljenje!

tri devojčice gledaju u lego robota

Robotika: disciplina budućnosti u sadašnjosti

Robotika je multidisciplinarno polje nauke koje uključuje IT, elektromehaniku i matematiku, a može primeniti znanje iz drugih naučnih segmenata: fizike, biologije, medicine, hemije itd. Robotika se bavi stvaranjem i unapređenjem robota: elektromehaničkih uređaja koji mogu obavljati zadatke koji im se "kažu" kroz prethodno računarsko programiranje. Roboti mogu delovati pod direktnom ljudskom ili računarskom kontrolom, a roboti sa ugrađenim AI sistemima mogu donositi sopstvene odluke.

I ovo je već sadašnjost! Šta donosi budućnost? Još viši nivo robotike određuje svakodnevni život narednih generacija.

Da li biste trebali ozbiljno razmisliti o opciji robotičkogkampa ili vanškolskog kursa za svoje potomke? Pročitajte dalje i razmislite!

dva dečaka sa laptopom gledaju u lego robota

Najnovije kolege čovečanstva: Roboti

Pojam ‘ROBOTI’ pripada više vrsta programski kontrolisanih elektromehaničkih uređaja koje izrađuju stručnjaci iz robotike. Roboti se mogu kategorisati prema različitim aspektima:

  • Funkcija

  • Mobilnost

  • Autonomija

  • Primena veštačke inteligencije

  • Izgled (humanoidni ili nehumanoidni roboti)

Prema funkciji, najvažnije vrste robota su:

  • Industrijski roboti

  • Servisni roboti

  • Medicinski roboti

  • Domaći ili kućni roboti

  • Svemirski roboti

  • Robotska zabava

  • Vojni roboti

  • Hobi i takmičarski roboti

Stručnjaci iz robotike neprestano rade na poboljšanju kvaliteta i veština robota. Prvobitni cilj izgradnje robota bio je da zameni ljudsku radnu snagu u specifičnim, čudnim, opasnim, monotonim, ekstremnim i drugim radnim situacijama gde je potrebna super preciznost. S gledišta ove tačke, robotika je jedna od najvećih prekretnica u istoriji čovečanstva.

Čovečanstvo, posebno naredna generacija, treba naučiti kako da koristi ove nove resurse kako bi imali koristi od njih, umesto da im nanose štetu. To je još jedan značajan razlog zašto bi trebalo da počnemo da učimo decu robotici u ranom uzrastu. Uprkos svojoj složenosti, na robotičkom kampu, učenici mogu naučiti osnove robotike koje bi ih mogli motivisati da prodube svoje znanje u ovoj oblasti, čak i na vanškolskim kursevima.

dečak i devojčica rade na malom robotu

Robotika za decu

Kreativnost i mašta dece su neograničeni. To je ono što treba da sačuvaju do odraslog doba da bi bili uspešni u budućnosti. Upravo to je srž kampova i kurseve koji uče decu robotici.

Robotika je izazovna disciplina koja zahteva ogromnu maštu. Uprkos svojoj komplikovanoj prirodi, ako se predaje na odgovarajući način, robotika se može naučiti lakše nego što ste mogli da zamislite! Robotika se može predavati učenicima na kursevima, ili se učenici mogu upoznati sa robotikom na kampovima. .

Koji god način odaberete da vaša deca uče robotiku, ovde možete pronaći ispunjene glavne zahteve:

  • Interaktivna, razigrana predavanja i učenje

  • Nastavni plan i program zasnovan na praktičnom znanju

  • Materijal za učenje podeljen na delove

  • Sloboda za dečije inovacije i maštu

  • Motivaciono okruženje za učenje robotike (igre, takmičenja)

devojčica u roze majici i naočarima sa trenerom u sivoj majici gleda u tablet

U Logiscool školi mladi predavači poseduju veliko iskustvo i znanje u oblasti robotike. Zbog svog iskustva i uzrasta mogu da na zabavan način prenesu deci znanje iz robotike.

Logiscool je kreirao poseban i veoma efikasan način učenja o robotici. Više vrsta kampova i kurseva je takođe dostupno iz ove oblasti. Takođe, kao deo nastavnog programa Digitalni svet i programiranje, deca se programirajući robote bolje upoznaju sa principima kodiranja. Logiscool koristi LEGO, Cozmo, mBot i Bee Bot robote u svom obrazovnom programu.

Roboti, robotika: oni nisu samo budućnost, oni su već u sadašnjosti sa nama. Roditelji u današnje vreme bi možda mogli da izbegnu da se detaljno upoznaju sa robotima, međutim, mlađe generacije neće moći da ignorišu robote i robotiku. Da bi se nove generacije navikle na svet robotike, prve korake treba učiniti već danas! Dođite i istražite Logiscool zabavan način učenja robotike na kursevima, kampovimai radionicama i spremite svoje dete za budućnost sa nama! Za više informacija kliknite ovde: www.logiscool.com