7 saveta koji će vašem detetu pomoći da uspe u montaži video zapisa

Digitalizacija
Logiscool
1. feb. 2023.

Kultura i važnost stvaranja, deljenja i konzumiranja digitalnog sadržaja, posebno video sadržaja, potpuno se promenila u poslednjoj deceniji. Proizvodnja filmova i videa više nije privilegija samo velikih filmskih i reklamnih produkcijskih kuća. Svako može stvoriti i deliti sadržaj koji se može dostaviti gledaocima putem interneta. Slika i video sadržaj postali su jedan od najvažnijih komunikacijskih i prodajnih kanala danas, pa oni koji imaju veštine video produkcije i video montaže mogu mnogo da profitiraju od njih.

Sve više roditelja postaje svesno mogućnosti da zahvaljujući današnjim modernim alatima, čak i deca mogu lako naučiti digitalno pripovedanje i montažu videa. U ovom blog članku - zasnovanom na našem dugogodišnjem iskustvu - sakupili smo 7 saveta pomoću kojih možete ubrzati obrazovanje vašeg deteta u montaži videa.

Digitalno kreiranje i video montaža za decu - šta treba da znate?

U Logiscool-u, uvek nastojimo da pratimo najnovije digitalne i tehnološke trendove kako bismo uvek deci prenosili najkorisnija znanja i veštine. Pored kurseva programiranja, pružamo nekoliko prilika za decu da razvijaju i produbljuju svoje veštine kreativnog pripovedanja i digitalne kreativnosti. Naš kurs video produkcije preporučuje se učenicima starijim od 9 godina, koji mogu da ga pohađaju bez ikakvih preduslova ili prethodnog iskustva. Kurs se održava u malim grupama, kako u učionici, tako i onlajn. Deca mogu steći mnogo korisnih i vrednih znanja, kao što su osnove snimanja filmova, montaža videa i kako da se izraze i ispričaju svoje priče u videima koje prave.

1. Naučite osnove teorije filma

Da bi deca razumela nastavni plan i programvideo montaže, bitno je da nauče ključne osnove filmske teorije. U Logiscool-u, posvećujemo mnogo pažnje kako bismo osigurali da naši učenici uče materijal kurseva korak po korak prema njihovom nivou znanja i uzrastu. Osnove filmske teorije su njihov prvi korak na putu ka uspešnoj video montaži.

2. Upoznajte se sa WeVideo softverom

WeVideo je jednostavan za upotrebu, "cloud-based" alat za uređivanje video zapisa koji omogućava učenicima svih nivoa veština da generišu filmove, podkastove i ostale sadržaje profesionalnog stila. U Logiscool-u, koristimo WeVideo u našim kursevima za uređivanje video zapisa, jer deca brzo mogu naučiti kako da ga upravljaju i postignu uspeh sa njim. Nakon kursa za uređivanje video zapisa, mogu takođe koristiti besplatnu verziju WeVideo-a za vežbanje kod kuće.

3. Shvatite osnove filmske produkcije

Sledeći važan korak koji čini učenje video montaže lakšim i bržim za vaše dete je razumevanje osnova filmske produkcije. Kada deca nauče o filmskim terminima, razumeju kontekste i nauče samouvereno da koriste alate i opremu potrebnu za snimanje filmova, to će imati pozitivan uticaj na razvoj njihovih veština video montaže.

4. Naučite kako da snimate različite video snimke

U zavisnosti od vrste videa i projekta, treba koristiti različite tehnike i trikove. To je značajan razvojni trenutak za decu kada shvate razlike između različitih vrsta videa (na primer vlog, reklama ili izveštaj) i nauče pod kojim uglom, u kojoj rezoluciji i kako ti videi treba da budu snimljeni kako bi što bolje preneli svoje priče.

5. Naučite osnove postprodukcije

Učenje se ne završava snimanjem videa, zabavni deo tek dolazi. Tada počinju radovi na postprodukciji. U ovoj fazi deca uče različite tehnike i stilove kao i uređivanje videa i osnove kao što su kreiranje titlova i dodavanje različitih efekata u njihovim filmovima.

6. Rad na zajedničkim projektima

Uključivanje u zajedničke projekte tokom ovih kurseva pruža deci mnogo korisnih veština. Uče kako da pitaju i kako da ponude pomoć, kako da rade u timu, kako da preuzmu odgovornost kao i da podele i uspeh i neuspeh.

7. Ostanite angažovani

Nakon sticanja novih znanja ili veština, dečiji početni nagon i entuzijazam mogu brzo da istroše ako im se ne pruži mogućnost da prate i ostanu angažovani. U Logiscool-u, mi podržavamo ambicije dece na dva načina kako bi produbila svoje veštine digitalnog pripovedanja, filmske produkcije i video montaže. Pored Video produkcija kursa, u ponudi imamo i jednonedeljni Video produkcija kamp, za decu od 10 godina. Ne postoje preduslovi za pridruživanje kampovima.

Produkcija video sadržaja je moderan način kreativnog pripovedanja, koji igra izuzetno važnu ulogu u današnjoj komunikaciji i očekuje se da će u budućnosti postati još jači. Bilo da se radi o vlogu, filmu ili izveštaju, učenje osnova video produkcije i video montaže je korisna i vredna veština koju bi trebalo steći u ranom uzrastu.

Više informacija o kursu i kampovima video produkcije: www.logiscool.com